AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT. A TARTALMAK FELTÖLTÉSE FOLYAMATOS.

Strokehoz vezethet az alvászavar

Hazánkban a lakosság 30%-a szenved az insomniától.

Nem is gondolnánk, de az alvászavar összefüggésben van a stroke kialakulásának kockázatával. Amikor csökken az agyba jutó vér mennyisége, az agyban található kisebb erek kitágulnak a vér nagyobb mennyiségű áramlása érdekében.

Ha az agyba kevesebb vér jut a szokásosnál félő, hogy nem tud elég oxigént és cukrot juttatni az agysejtekbe ez pedig vészreakciót vált ki. Enyhébb esetben az agy felkelti a beteget, azonban van egy súlyosabb eset is mikor a beteg strokeot kap és reggelre lebénul.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy aki álmatlanságban szenved ne szedjen olyan gyógyszert, ami csökkenti az agyon átfolyó vér mennyiségét. Továbbá olyat ami hamar kiürül a szervezetből és fokozottan vigyázni kell azokkal a gyógyszerekkel, amik ugyan Magyarországon altatóként vannak nyilvántartva, de más országokban már csak műtétekhez használják.

A Magyar Pszichiátriai Társaság által működtetett Insomnia Munkacsoport célja, hogy alvásbarát nyugtatók kerüljenek a betegekhez, amik kevesebb mellékhatással rendelkeznek.

 

egeszsegtukor.hu/DMD