AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT. A TARTALMAK FELTÖLTÉSE FOLYAMATOS.

Történelmi alakok és nagy tehetségek a szélütés fogságában.

A stroke nem a modern kor betegsége.

Stroke-os eseteket már az ókori Rómából is feljegyeztek, innen tudjuk, hogy Julius Caesar is elszenvedte ezt a betegséget és sikeresen túlélte. De nem a római császár az egyetlen, aki a történelem során szélütést szenvedett. Mátyás király éppen a nagy hódításai idején hunyt el, rejtélyes körülmények között. Persze azonnal megkezdődött az összeesküvés elméletek gyártása, de a történészek szerint a király halálát szélütés okozta. Mivel nagyon stresszes életet élt és ez egyenes arányosan hordozza a stroke esélyét. Nem ritka egyébként a nagy uralkodók, vezetők, politikusok körében a stroke jelensége. Korábbi amerikai elnökök közül 8 is elszenvedett szélütést, csak úgy mint Churchill, Margaret Thacher, Sztálin, Rettegett Iván vagy II. (Nagy) Katalin cárnő.

 

Nem csak az uralkodókat és államfőket érte utol a stroke a történelem során. Bizony híres zeneszerzők is áldozatul estek. Johann Sebastian Bach a barokk-kori német zeneszerzés legnagyobb alakja éppen komponálás közben szenvedett szélütést. A Fúga című művét írta éppen és már nem is sikerült befejeznie, hiszen 10 nappal később meg is halt. Más nagy múltbéli zenei tehetségek is szélütés áldozatai lettek, mint Miles Davis, Giuseppe Verdi, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Arturo Toscanini.

A tudomány nagy alakjait is utol érte a stroke. Alfred Nobel vegyész és feltaláló sem az egyik legveszélyesebb találmánya a dinamit miatt lelte halálát. 1896. december 10-én olaszországi lakásában kapott szélütést. Rajta kívül még Alexander von Humboldt német természettudós és Kopernikusz lengyel csillagász valamint Louis Pasteur francia mikrobiológus és kémikus is ennek a betegségnek a következtében hunyt el.

A nyugodtabbnak hitt írói és színészi hivatás képviselői is áldozatául estek a stroke-nak. Többek között A.A. Milne a Micimackó írója, Bram Stoker, akinek Drakula gróf alakját köszönhetjük, Jerome David Salinger pedig 6 évvel ezelőtt hunyt el szélütésben. A nagy irodalmi alakok közül Dickens, Flaubert és Ibsen is szélütés áldozata lett, a színészek közül Charlie Chaplin, Cary Grante és Richard Burton.

 

nlcafe.hu/DMD